Иво Илиев: Емоцията ни кара да споделяме с повече хора

Отново е вторник и е време за поредното Интервю във вторник – 13 въпроса, които зададох, и 13 страхотни отговора, които получих!

След блогъра Пламен Петров, за днес поканих още един блогър – Иво Илиев.

Иво е професионалист, фейсбук и интернет маркетингов специалист, с много готино чувство за хумор, идеи и енергия.

На много семинари и обучения се изявява като лектор и общо взето – винаги има какво да каже и напише и как най-добре да го направи.

 

Вижте кой е Иво Илиев и какво ми отговори на въпросите.

 

Иво Илиев по време на лекция.

Иво Илиев по време на лекция.

Здравей. Представи се с няколко думи.

Привет, аз съм Иво. Обичам това, което работя и тези, с които прекарвам времето си. :)

 

С какво се занимаваш?

С дигитален маркетинг и комуникации, което последните години ме направи фейсбук кибик и донякъде хейтър. Иначе, като хоби, обичам да готвя, да свиря на клавир, да чета.

 

Кой е твоят блог?

www.ivosiliev.com :)

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Да. Да си блогър е призвание, а да си копирайтър е професия. На добрите копирайтъри професията им е призвание. :)

Разбира се, копирайтинг уменията могат много да помогнат на един блогър да списва по-качествени публикации. От друга страна блоговете, според мен, са най-добрата форма за CV на един копирайтър.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Блогър. Въпреки, че в едната си фирма се пиша арт директор и пиша рекламни текстове, често предпочитам да се консултирам с копирайтър за тях. Обичам копирайтинга и много съм чел по въпроса – за мен това е важна част от нашата работа и основна позиция в една агенция. Имам чувството, че у нас малко се подценява. Причината е, че според не малко българи копирайтър е „човек, който пише текстове“. Истинската дефиниция е „човек, който пише текстове, които ПРОДАВАТ“. Една думичка променя много цялата представа за тази професия – надявам се скоро всички у нас да научат и оценят правилната трактовка.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Освен икономическо, имам и музикално образование, поради което музиката ме разсейва със своите ладове и хармония. Затова слушам музика само, когато практикувам някое хоби. :)

Пиша късно вечер – когато всичко е спокойно и тихо навсякъде. Обичам да е тихо. Предварително обикалям помещението 20-30 пъти с бележка и химикалка, говорейки си сам наум, отмятайки идеи и въпроси около текста. След това отварям един Notepad на компютъра и нахвърлям някаква чернова. После лягам и спя – оставям го да „отлежи“. На седващия ден, в средата на деня, се връщам на черновата и я преработвам 2-3 пъти.

За да седна да пиша е необходимо преди това да се настроя за темата и да го правя в спокойна обстановка. Доста пъти, за мое съжаление, това е абсолютно невъзможно.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Зависи за какво – стремя се да организирам и приоретизирам задачите си, доколкото е възможно това. Поякога, когато виждам, че зациклям – минавам на безпорядък несъзнателно. Има неща и ситуации, които го изискват, затова не отричам безпорядъка – той е нещо крайно необходимо понякога.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Нещо добре планирано и предварително тествано относно своя емоционален заряд. Разбира се, тук има куп правила като ненатрапчивост, преценен обем, подбор на думи, добре избран призив към действие и какво ли не. Все пак емоцията е най-важна – днес тя ни кара да споделим едно интернет съдържание сред колкото можем повече хора, а това е много важно в дигиталната среда. Нещо повече – емоцията ни кара да почувстваме съдържанието, тя доближава продукта и бранда по-близо, тя ни кара несъзнателно да ги асоциираме с нея.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Да, ако просто искате да запълните едно каре с какво да е съдържание. Не, ако искате да имате съдържание, което да грабне вниманието, което да продава.

Факт е, че все по-трудно е да накараш хората да обърнат внимание на някаква реклама – визуална или текстова. Причината е голямото пренасищане от борещи се за вниманието ни рекламни продукти. Истинско предизвикателство е да се съчетае така текста и визуалното му оформление, че да привлекат погледите.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Трябва да познава добре тези, за които ги пише. Под „тези“ имам предвид три фактора: обекта (продукт или услуга), предлагащия субект (продавача) и потребляващия субект (купувача). Трябва тези три фактора да бъдат свързани чрез текста в обща емоция.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Може би ще ти се стори странно, но последно ме впечатли един сайт, в който наистина харесах текстовете. Това е сайтът на Google Glass.

Много е трудно да обясниш един продукт, който до момента няма аналог. Това, което ми хареса в този сайт е, че обясняват продукта. Забележи – обясняват го, а не го разказват, нито демонстрират с текст. Обясняват как работи, както аз бих го обяснил на приятел – с няколко изречения за това, с какво ще му е полезен.

Някъде бях чел, че добрият копирайтър е ужасен писател на романи – мисля, че този пример доказва това. :)

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

С какво върви текстът?

 

Финални думи?

Благодаря за възможността да участвам в твоя блог под такава интересна за мен форма. Пожелавам на теб и твоите читатели много написани и прочетени положителни емоции в бъдеще!

 

Истината е, че аз съм по-благодарна на Иво – за това, че измежду всичките си ангажименти, намери време и желание да се включи в блога ми. Според мен това е един от най-ценните текстове тук!

И… последен въпрос: С какво върви текстът, Иво? :)

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...