E-Manager 4 – горещи теми, личен опит, нови контакти

На 30 и 31 август 2013 г. Георги Христов, собственик на igcbg.com, продължи E-Manager традицията с четвъртото издание на бизнес семинара, който всеки път събира на сцената с невероятни презентации някои от най-големите специалисти в областта на интернет маркетинга, SEO, копирайтинга.

 

Е, имах голямото удоволствие да присъствам заедно с другите 50-60 човека на Е-Мениджър 4. Затова сега мога да разкажа впечатленията си на очевидец, както и на човек, който се занимава с интернет маркетинг и копирайтинг и за когото лекциите на семинара бяха доста полезни.

 

Уточнявам, че на Е-Мениджър 4 не направих нито една снимка, затова всички снимки, които ще видите по-долу, са направени от Жоро (освен тази, на която е той, разбира се), Митко, Велислава.

 

Сутринта в петък, в 9.30 часа – откриване… на което не присъствах.

 

Първият лектор беше Майк Рам, който обясни как се съставя проектно задание – така, че да бъде правилно. Майк е специалист в презентациите, така че и тук се представи (по мое мнение) отлично – стегнато, ясно, на места с хумор. Ако имате възможност да го чуете някъде наживо или да учите от него – не се колебайте изобщо!

Майк Рам за съставянето на идеално проектно задание.

Майк Рам за съставянето на идеално проектно задание.

 

След Майк пред бялото платно излезе Николай Митев с лекция за облачните бизнес решения. Смея да твърдя, че Ники разбира от облаци и знае как да говори за тях.

Николай Митев за възможностите за изграждане на виртуален офис и предимствата от SaaS.

Николай Митев за възможностите за изграждане на виртуален офис и предимствата от SaaS.

 

Точно в 14 часа, започна презентацията си Евгени Йорданов, който беше подготвил солидно количество слайдове – около 80 на брой. И говори, говори. Той обясни за основните бизнес модели, като на мен най-интересно ми беше да науча повече за стартъпите. Евгени даде за пример практиката на някои големи компании, което беше доста силна част от презентацията му.

Евгени Йорданов с въпроса: "Какво е бизнес моделиране?".

Евгени Йорданов с въпроса: „Какво е бизнес моделиране?“.

 

Последен в петък говори Жоро Христов. Към лекцията му имаше голям интерес, защото начините на финансиране на IT проекти стават все по-любопитна тема за бизнесите. Лично аз много харесах лекцията му – той говори изцяло от личен опит, защото от близо година се занимава с финансиране на свои проекти с Европрограми. Беше много полезен, говори със срокове, обясни своите грешки при кандидатстването, както и добрите решения, които е взел (понякога от незнание). :) С лекцията си Жоро направи сравнение между евро средствата и парите, отпускани от бизнес акселератори.

Георги Христов, който през цялото време не се спря и не знам как не получи морска болест, но пък всички го слушахме с интерес. Благодаря, Жоро!

Георги Христов, който през цялото време не се спря и не знам как не получи морска болест, но пък всички го слушахме с интерес. Благодаря, Жоро!

 

И така, вече е събота, 31.08.2013 г. Наспали сме се, някои са закусили, други – не сме. Важното е, че в 9.30 часа сме инсталирани отново по местата си в залата на сградата домакин за презентациите на втората група лектори. И ги очакваме!

 

Първи в събота беше Иво Илиев – царят на фейсбук, а по мое мнение и цар на презентациите (заедно с Майк Рам). С лекцията си Иво събуди всички, които си доспиваха прави и седнали. Той говори за по-социалните секретарки!, фейсбук, феновете, facebook apps – изобщо всякакви полезности за бизнесите, които си имат секретарки. Неее. За всички бизнеси. С две думи: Иво знае как да работи с Facebook и знае как да говори за това пред аудитория!

Също така уточни, че Facebook е безплатен… А дано, ама надали! Който беше там, ще се сети за какво говоря. Останалите – да чакат E-Manager 5.

Иво Илиев, който твърди, че Facebook е безплатен, ама друг път!

Иво Илиев твърди, че Facebook е безплатен, ама друг път!

 

Димитър Димитров се изяви 15 минути след Иво. Той говори за разликите между локално и органично SEO, показва доста примери от практиката си, даде препоръки за това какво да правим и какво да не правим. Беше увлекателно, дори когато говори за… хемороиди.

Димитър Димитров ни шокира с желанията на някои от клиентите си. Снимка: Велислава Христова

Димитър Димитров ни шокира с желанията на някои от клиентите си.
Снимка: Велислава Христова

 

Не познавах Теодор Захариев лично до E-Manager 4. Той говори за link building – методите и начините за генериране на външни връзки към сайта. Лично на мен неговата лекция ми беше доста полезна – научих неща, за които не подозирах, че са така. Сега ще минимизирам грешките си на база на новите знания!

Теодор Захариев с  доста полезни съвети за link building, релевантност, домейни, линкове и... Снимка: Димитър Димитров

Теодор Захариев с доста полезни съвети за link building, релевантност, домейни, линкове и…
Снимка: Димитър Димитров

 

Росица Захариева и Пламен Бързев, двама млади хора, говориха на аудиторията за оптимизация на лендинг пейдж.  Бяха видимо притеснени (но това не е ненормално пред публика), а и техниката отказа да работи както трябва, което допълнително ги смути. С някои от нещата, които те казаха, не съм съгласна… копирайтърите в залата ме разбраха. Ще се радвам да видя още техни представяния – интересно беше.

Роси Захариева и Пламен Бързев сравниха процеса на вземане на решение на покупка с хвърляне на боб? Говориха и за... Криско... Снимка: не помня от къде я свалих

Роси Захариева и Пламен Бързев сравниха процеса на вземане на решение на покупка с хвърляне на боб? Говориха и за… Криско…
Снимка: не помня от къде я свалих

 

В 16 часа започна лекцията на Явор Сяров – за измерване на ефективността на онлайн магазини. С 11 слайда Явор се опита да покаже реални данни – графики и цифри. Казвам, че се опита, защото данните на платното се визуализираха ужасно дребни и не се виждаше нищо. Не знам защо беше така. По-важното е, че лекторът компенсира това с обяснения, отново реални примери и отговори на доста въпроси на хора от публиката. Получи се добра дискусия.

Явор Сяров и един от слайдовете му. Снимка: Димитър Димитров

Явор Сяров и един от слайдовете му.
Снимка: Димитър Димитров

 

Последен на сцената излезе не кой да е, а моят Учител, човекът, който ме накара да повярвам в себе си (не знам дали той знае това), копирайтърът с лулата, чувството за хумор и култа към Йода – Любомир Любомиров!

Лично според мен, E-Manager 4 трябваше да е с продължителност 3 дни, като третият да е предоставен само на Любо. Това е така поради няколко причини:

  • имайки предвид, че съм копирайтър, а той даде съвети за копирайтъри, неговата лекция ми беше най-полезна;
  • говори увлекателно, забавно и… мъдро;
  • има… интересен глас. 😀

Еххх…

Любо Любомиров беше включил във видовете онлайн съдържание една панда и 4 пингвина... за цвят. Снимка: Димитър Димитров

Любо Любомиров беше включил във видовете онлайн съдържание една панда и 4 пингвина… за цвят.
Снимка: Димитър Димитров

 

Една година след първото издание на бизнес семинара E-Manager във Варна, той отново се проведе в морската столица. Своеобразният рожден ден беше отбелязан със сладки изненади – тарталети, пастички и други вкуснотии:

Не запомних коя фирма ги е правила, но бяха разкошни!

Не запомних коя фирма ги е правила, но бяха разкошни!

 

След като E-Manager 2 се проведе в Бургас, а E-Manager 3 – в Пловдив, сега очакваме да разберем къде ще е E-Manager 5 (е, аз знам, но ще ви кажа, когато имам позволение от Жоро). :)

 

ЖОРО, БЛАГОДАРЯ ЗА E-MANAGER! Продължавай все така!

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...