Deja Book

Изключително съм доволна и щастлива днес – имам възможност да ви представя двама млади, надъхани, ЧЕТЯЩИ хора, които правят много интересни неща. Христо Блажев вече ми е гостувал в Интервю във вторник, а за Благой Иванов тепърва ще научавам повече.

Ето го и поводът: съвсем наскоро Христо и Благой създадоха най-новото българско книжно издателство Deja Book. Вече имат и издадени книги. Както виждате – истината е в книгите!

Поканих ги, за да ми разкажат повече за Deja Book, за книгите, които ще издават и които харесват и да ни заразят с енергията си.

 

Вижте интервюто сега. :)

 

Какво и защо е Deja Book?

Благой: Какво: „Deja Book“ е прекият път от добрата книжна идея към добре реализираната книга. Защо: защото винаги ще имаме нужда от хубави книги.

Христо: „Deja Book“ е сбъдната мечта, като реализирането се оказа очаквано от толкова много хора, че чак беше шашкащо. :)

 

Кой е Христо Блажев? Кой е Благой Иванов?

Христо: Дългуч с нездрава книжна страст, лека спортна обсесия и нестихваща графомания, която избивам в писане за книги, а не на книги, за което приемам поздрави. :Р

Благой: Аз съм библиофил с кино фетиши и умерена меломания. Освен това съм краен geek и залитам по хорър истории, популярна наука и красиви жени.

Христо и Благой

Христо и Благой

 

Как съществуването на Deja Book ще се отрази на Книголандия?

Христо: Никак и по никой начин. Вероятно единствената разлика ще е, че ще пиша малко повече за непреведени у нас книги, защото вече имам време да чета повечко такива.

 

Кои са първите ви издадени книги?

Благой: Започнахме с български роман – „Булото“ на Мартин Маринов. Следващата ни книга беше „Дивата природа“ – поезия от Белослава Димитрова. Планираме третото ни заглавие да е „Кралят в жълто“ на Робърт У. Чеймбърс. Както се вижда, искахме да стартираме с три коренно различни неща, за да бъде ясно от самото начало, че няма да робуваме на стереотипи.

 

Може ли да се каже, че с Deja Book сбъдвате своя мечта?

Христо: Да, определено, точно така го казвам – но това е и битка, в която шансът за успех не е голям, като май точно това е и интересното.

Благой: Несъмно е сбъдване на мечта, но е и отстояване на принципи. Освен това е голямо удоволствие, така че с един издателски куршум – цели три заека!

 

Усещате ли ревност/завист/неодобрение/притеснение у новите си конкуренти – другите издателства? Какво изобщо усещате?

Благой: За мен думата конкуренция има по-скоро положителна конотация, особено в издателския бранш. Стига, разбира се, конкуренцията да е лоялна – именно тя поддържа мотивацията и е основен двигател на собственото ти развитие, пък и точно тя се оказва ключът за вдигането на нивото. За съжаление обаче у нас има по-малко конкуренция и много повече конкуренщина.

Христо: Не, изключително позитивни са колегите, преди дни на един семинар почти всички ми честитиха, нормално е покрай Книголандия да имат добри чувства към мен и общия ни с Благо проект. Няма как да има притеснение, защото професионалистите знаят, че издателство се гради с години, а устойчив проект на този фронт изисква не просто да „крадеш“ чужди читатели, а да създаваш нови – от което в крайна сметка печелят всички.

 

С какво Deja Book ще се различава от другите издателства в България?

Христо: Мисля, че отликата ни е, че с Благо сме много открити, дори май твърде публични в един момент. При нас винаги ще е ясно какво се прави, защо се прави, как се прави и защо изглежда точно по този начин. :)

Благой: За мен ще е важно да сме различни от тези, които не правят нещата добре. Всички добри издателства си приличат, всяко скапано изадателство е скапано по своему, както би казал един руски литературен стожер. Е, ние искаме да си приличаме с добрите, поне.

 

Как ще се рекламирате? Имате ли вече сайт? Кой ще е отговорен за копирайтинга в него?

Благой: Сайтът е under construction и ще остане с този статус, докато не съберем достатъчно content за него. Не мисля, че конкретен човек ще се нагърби еднолично с копирайтинга, ще си поделяме нещата. Рекламата пък ще разчита, поне в началото, повече на партизански маркетинг.

Христо: Да, искам да имаме малък, но много функционален сайт, защото искам във времето да го надграждаме, а не да започваме пак и пак от нулата. В него ще вложим опит от доста сайтове, по които работих в последните години, та се надявам да стане чудно място.

 

На какви автори, жанрове, заглавия ще заложите?

Благой: На поредицата „Гравитация“ ще противопоставим ударна жанрова литература, като в бъдеще бихме искали да посегнем също към general fiction и scientific non-fiction.

Христо: Да, при мен ще са български автори, надявам се да открия следващите големи имена у нас (това с времето, разбира се), но много залагам на умението на Благо да избира жестоки жанрови книги, само три – „Момчешки живот“ на МакКамън, „Слепоглед“ на Питър Уотс, „Бряг край мътни води“ на Лансдейл – показват, че той знае какво прави.

 

Виждам, че в последно време пишеш много за български автори в блога – ще продължите ли тази линия в Deja Book, или основно преводни автори ще издавате?

Христо: Ще се опитаме да балансираме и да се движим поравно и в двете посоки. Дано се получи и това се окаже и устойчив бизнес модел, защото все пак трябва да оцеляваме на доста труден пазар.

Благой: Преди всичко ще гоним баланса, друг е въпросът дали ще го стигнем.

 

Остава ли ви време за четене с тези безброй ангажименти?

Христо: Намирам го, разбира се, четенето е начин на живот и поне за мен не е нещо, от което мога да се откажа, защото имам ангажименти или нещо подобно.

Благой: Честно казано, почти не ми остава – поне що се отнася до четенето извън работата.

 

Кажете ми кои са ви 10-те най-най-ама най-любими книги?

Благой

Благой

Благой: По-скоро бих споменал десет любими поп-автора:

Майкъл Крайтън,

Джон Сол,

Карлос Руис Сафон,

Дийн Кунц,

Ричард Леймън,

Л. Рон Хабърд,

Стивън Кинг,

Клифърд Саймък,

Йон Линдквист и

Робърт МакКамън.

Падам си адски и по рационална публицистика, чета много Ричард Докинс, Майкъл Шърмър, Ленард Млодинов и др.

 

Христо

Христо

Христо: Хм. Да видим.

„Мидълсекс“ на Юдженидис,

„Играта на ангела“ на Сафон,

„Момчешки живот“ на МакКамън,

„Кастинг за Месия“ на Делчев,

„Илион“ и „Олимп“ на Дан Симънс,

„Свят, населен с демони“ на Сейгън,

„Шантарам“ на Робъртс,

„Черният лебед“ на Талеб,

„Доброжелателните“ на Лител,

„Облакът атлас“ на Мичел, „

Птиците идват да умрат в Перу“ на Гари…

мога още дълго да продължавам, честно казано.

 

Къде ще бъдат Deja Book, Христо и Благой след 1, 5 или 10 години?

Благой: Само баба Ванга знае.

Христо: Нямам идея, имам мечти и страхове, както всеки човек. Прогностиката не работи, питайте Талеб. :)

 

Мисля, че доста неща ви питах. Ако нещо искате да кажете, но не съм питала за него, добавете го без колебания!

Благой: Нямам какво да добавя, освен да благодаря за осъществяването на това интервю. А, да – и да пожелая на всички читатели екзалтиращо положителни книжни емоции.

Христо: И аз мисля, че покрихме всичко важно, благодарение на въпросите ти. Само ще добавя, че скоро ще пуснем и първите ни е-книги, това е важна тема, която ще става все по-важна с времето.

 

Благодаря на Благой и на Христо! А на вас напомням – четете!

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...