Предстои Digital KidZ: (р)еволюция в образованието

На 16 май 2015 г., в Модерен театър, София, ще се проведе форумът Digital KidZ: (р)еволюция в образованието. Темата, както се досещате, е образованието и ролята на технологиите като мост между образованието, родителството и децата.

Тъй като и четирите лъча (технологии, образование, родителство, деца) на събитието ме интересуват и касаят пряко, реших да науча повече за Digital KidZ. Така се стигна и до това интервю с Ивелина Атанасова – създател, двигател и сърце на форума.

 

Ива и нейният свят :)

Ива и нейният свят :)

Ива, здравей. На този линк можем да прочем всичко за Digital KidZ – какво представлява, кога и как се провежда, защо, за кого ще е най-интересно и полезно събитието. Моля те да споделиш твоя основен мотив да влагаш сили, енергия и вдъхновение в този проект.

Бидейки вдъхновител и инициатор на инициативата Digital KidZ, аз съм водена преди всичко от майчинския си инстинкт и любовта към децата.

Digital KidZ цели да насърчи обществото ни, родителите, учителите, бизнеса да започнат да възпитават технологиите и да признаят на висок глас, че те са част от ежедневието ни и няма да “преминат”, не са модно течение или временно явление. Следва да го осъзнаем и да променим възприятията си за децата.

Днес децата ни са неформални лидери на мнение, общуват през дигитални устройства още от най-ранна детска възраст и са отворени към света – това променя детството им, очакванията им, навиците им, спрямо това, което ние познаваме от своето детство.

 

Второто издание на форума Digital KidZ ще е посветено на образованието. Какво ще включва програмата, на какво ще се наблегне?

Ще говорим повече за ролята на технологиите в образователния процес – за дизайн мисленето, за мисловните карти, за образователните платформи, WordPress и предизвикателствата пред образователната система.

Специален гост – лектор на събитието е г-н Теодоси Теодосиев, “Мъж на годината” 2014 г.

 

Много голям интерес за мен представлява онази част от събитието, насочена към децата със специални нужди и техните родители. Първото издание на форума засегна децата с аутизъм, предстоящото ще наблегне на децата с дислексия. В техния живот и детство технологиите имат ли различна роля, в сравнение с останалите деца? Каква е разликата?

Важно е да споделим, че технологиите не могат да помогнат на всички, но на един аутист например помагат да преодолее комуникационните си затруднения и да се реализира професионално.

Оказва се, че хората с аутизъм са едни от най-добрите бета-тестери. Когато започнем да говорим за това на висок глас и през призмата на решението, вярвам, че не една или две IT компании ще се заинтересуват как биха могли да помогнат за обучението на деца с аутизъм. Така не само инвестират в свои потенциални служители – всички знаем за недостига на квалифицирани IT кадри в сектора – но и дават шанс за пълноценен живот на един човек, на едно семейство или на повече.

В рамките на изданието през май, заедно с Център за приобщаващо образование, ще разкажем за дислексията, а в рамките на Изложението посетителите ни ще се запознаят с жирафа Живко и неговата книжка – 60% от приходите отиват в подкрепа на децата с дислексия.

Технологиите биха имали различна роля в живота на децата със специфични нужди, ако се говореше повече за това – на ниво общество, както и за възможностите. Какви са те според диагнозата ще споделяме поетапно в рамките на Digital KidZ – всяко следващо издание има различна социална тема, която ще засягаме.

 

Как родителите на деца със специални нужди възприемат технологиите в живота на детето – като нещо, което пречи, или като нещо, което помага?

Нямам преки наблюдения, но не мисля, че изобщо разсъждават по темата – понякога диагнозата е толкова “стряскаща”, че информацията, отвъд нормите на “оздравяването” и “оцеляването”, рядко се възприема изобщо. Именно това е причина да организираме Форум Digital KidZ, на който каним и родители на “здрави” деца, и на такива със затруднения – важно е да познаваме спецификата на различните диагнози и да помогнем, понякoга е нужно просто една топла дума, малко разбиране и информация.

Наясно сме, че диагнозите не са топ тема в разговорите помежду ни, но никой не знае дали с нея няма да се окаже съседското дете, съученикът в училище или дори ние – никой няма гаранция, че ако едното му дете е здраво, всичко ще бъде наред и със следващото родено.

 

Дигиталните технологии крият опасности. Какви са те за децата? Могат ли да бъдат избегнати и как?

Дигиталните технологии са инструмент и като всеки инструмент имат своя “тъмна” страна. Ако се научим да разговаряме с децата си по-често, вместо да забраняване и да ги разбираме, да се интересуваме от тяхното светоусещане, вместо да пледираме, че знаем всичко, светът щеше да изглежда различен. Технологиите също.

Ива Атанасова на първото издание на Digital KidZ

Ива Атанасова на първото издание на Digital KidZ

 

Опасностите в дигиталния свят по-различни ли са за децата със специални нужди? Защо?

Ако трябва да съм честна, аз не харесвам и не толерирам подобно разпределение – деца и деца със специални нужди, обсъждайки технологиите. Както всяко дете е различно само за себе си, така вероятно и възприятията му по отношение на дигиталния свят са различни, това не означава, че ние допълнително следва да етикитираме обстоятелствата.

Да, вярвам, че има случаи, в които следва да се сложат възбрани на определени сайтове, игри и занимания, но отговорът ми би зависел от обстоятелствата, детето и ситуацията. Преди това обаче трябва да се научим да разговаряме с децата си.

 

Имаш ли отношение към термина „специални образователни потребности“ (СОП)? Трябва ли отношението към децата със СОП да бъде различно – в обществото, в училище?

Не – децата ни са деца и заслужават равен старт и права в обществото ни. Ако ние наистина вярваме, че сме “пораснали” и принадлежим към едно здраво общество, би следвало да им ги осигурим. И ако това по една или друга причина не е възможно на този етап в училище, то съществуват не една и две алтернативни форми за обучение, които правят това възможно у дома или под формата на извънкласни дейности – Мира Кръстева ще поговори повече по темата в рамките на Digital KidZ.

 

Родителите масово не правят разлика между „ангажиране вниманието на детето със смартфона или таблета, за да кротува“ и „целенасочено усвояване и придобиване на нови дигитални знания и умения“. Каква е разликата? Коя е подходящата възраст – според теб и според експертите, с които се срещаш във връзка с Digital KidZ – за всеки един от двата аспекта на дигиталното детство?

Няма минимално критична възраст – технологиите са инструмент и също като острите предмети у дома, те следва да бъдат възпитавани, както и всички рискове за употреба от най-ранна възраст у децата ни. Особено след като масово децата днес започват да ползат технологиите далеч преди да тръгнат на училище и детска градина.

 

„Хартиено“ четене срещу „дигитално“ четене? Съществува ли привличане между децата и е-книгите? Има ли разлика, в сравнение с традиционното четене на книжки?

Изследванията днес показват, че 80% от децата, които четат електронни книги, посягат и към хартиеното копие, а изначално децата днес предпочитат електронните книги. Всичко е въпрос на комуникация – ако спрем да вменяваме на децата си какво е редно и какво не и започнем да се вслушваме повече в техните потребности, желания и мечти. Ако започнем да искаме да разберем техния свят и да бъдем част от него, вместо да инвестираме време да спорим, забраняваме и вменяваме, може би всичко ще си дойде по местата. С какво електронните книги са по-лоши от хартиените и защо децата ни масово получават като подарък таблет, а не електронен четец – кой носи отговорност за интересите им? В рамките на Digital KidZ Вал Стоева ще разкаже за ролята на четенето на детски книги при възпитанието и как реално да насърчим интереса към книгите у децата.

 

А сега – няма как да не споменем бизнеса и неговите пари. Бизнесът може ли да бъде в помощ на децата със специални нужди? Темата е дълга, но можеш ли накратко да кажеш как?

Аз по-горе споменах малко по темата, но вярвам, че ако бизнесът е наясно със спецификите на част от диагнозите, където технологиите могат да бъдат в помощ, вероятно може да инвестира по-голяма част от планираните си бюджети за корпоративно-социална отговорност в подкрепа на тези деца и техните семейства.

ИТ секторът е един от най-бързо развиващите се в страната ни, а заплатите са над средните – в същото време обсъждаме липсвата на квалифицирани ИТ кадри, може би е време да променим леко ъгъла на социалния ангажимент и да инвестираме в бъдещето на децата на България. В бъдещето на всички деца!

 

Купете билет за Вас и детето Ви тук.

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...